//
you're reading...
Nieuwsberichten, Privacy | Bescherming persoonlijke levenssfeer

Rechter: kwaal patient is privacy

Zorgverzekeraars willen zoveel mogelijk weten over de medische gesteldheid van patiënten.
Ook binnen de Geestelijke Gezondheidzorg worden psychiaters en psychologen gedwongen informatie te geven over diagnose en behandeling van cliënten. Voor voortgangsrapportage is zelfs een systeem bedacht: Routine Outcome Measurement (ROM).

Deze week het nieuws dat een rechter psychiaters en psychologen verbiedt deze informatie te geven aan zorgverzekeraars.

Het Parool berichtte op 12 maart 2012 (pagina 18) dat de rechter psychiaters en psychologen verbiedt de aandoening van hun patient te melden op de declaratie die naar de zorgverzekeraar gaat.

Lees het hele krantenartikel hieronder:

‘Rechter: kwaal patiënt is privacy – door Marc Laan

De rechter verbiedt psychiaters en psychologen de aandoening van hun patiënt te vermelden op de declaratie die naar de zorgverzekeraar gaat.

Daarmee heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) twee Amsterdamse psychiaters in het gelijk gesteld. De rechter verplicht de overheid uitzonderingen toe te staan, wanneer een patiënt bezwaar maakt tegen het opnemen van de diagnose in de declaratie.

De twee artsen voeren al jaren strijd tegen het besluit van de overheid de vermelding van de psychische aandoening van hun patiënten te vermelden op de declaratie. Zij vinden dat dit in strijd is met het recht op privacy van de patiënt.

De psychiaters vinden verder dat de overheid hen dwingt hun medische beroepsgeheim te schenden, door te eisen dat zij diagnostische gegevens van hun patiënten overdragen aan de staat.

Het vonnis geldt nadrukkelijk ook voor patiënten die uit vrees voor hun privacy besluiten de rekening dan maar zelf te betalen. Tot nog toe eiste de overheid ook dan inzage in de diagnose.

Kaspar Mengelberg, één van de psychiaters van de belangengroep DeVrijePsych, reageert: “Een eerste lezing van de uitspraak leidt tot de conclusie dat het CBB ons opnieuw grotendeels in het gelijk heeft gesteld.”

Het is de tweede keer dat de rechter de tariefbeschikking van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) uit 2006 vernietigt, die de behandelaars verplicht de diagnose te vermelden. Tot twee keer toe verzette de NZa zich tegen de privacybezwaren die de psychiaters aanvoerden.

De rechter voert in zijn uitspraak aan dat hij belang hecht aan handhaving van de medische privacy van de patiënt en aan het beroepsgeheim van de artsen.

De rechter deed overigens geen uitspraak over het principiële bezwaar van de artsen tegen de verplichting informatie over al hun zogeheten dag behandel combinaties (DBC’s) te overleggen aan het DBC informatiesysteem van de overheid.

Psychiater hoeft verzekeraar diagnose patiënt niet te melden.’

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Volg ons

@digdosjeugd

Advertenties
%d bloggers liken dit: