//
you're reading...
Reacties

Zonder digitaal dossier geen vaccinaties bij het consultatiebureau?

Een vader komt met zijn pasgeboren baby bij het consultatiebureau. Daar wordt hij voor de keuze geplaatst. 
Geen digitaal dossier? Dan ook geen vaccinaties voor de baby door het consultatiebureau. De verpleegkundige verwijst hem door naar de huisarts. En de kosten? Komen die voor eigen rekening?  Daar lijkt het op. Wat nu?
Hij gaat op onderzoek uit en komt tot een opmerkelijke oplossing.

Hier volgt zijn verslag.

Het valt vandaag de dag niet mee om keuzes te maken, zoveel mogelijkheden. Maar niet wat betreft het consultatiebureau, daar gaat iedereen heen. Na de geboorte word je dan ook niet gevraagd of je een gehoortest wilt laten afnemen, er wordt je per brief meegedeeld wanneer je moet komen. Ook de eerste consultatieafspraak (bij de ouders thuis) wordt gemaakt alsof het na de verloskundige en de kraamzorg vanzelfsprekend is dat de gemeente op visite komt.

Omdat er een stuk in de krant stond over vreemde gegevens die in het digitale dossier worden opgenomen zijn we toch eens verder gaan kijken. Een tijd geleden was er iets in de politiek over de kleur van het schaamhaar, maar dat vonden we eigenlijk niets in vergelijking met de vraag over levensovertuiging (was daar vroeger niet iets mee?), sexuele voorkeur, de datum van de “eerste keer” en nog erger, of je crimineel gedrag vertoont. Gaat dit nog wel over de gezondheid van mijn kind, of over het risico dat mijn kind een ongezonde invloed heeft op de samenleving. Is het cb een soort Sylvester Stallone? (Jij bent de ziekte, ik het geneesmiddel.) En wat als al deze gegevens op straat komen te liggen?

Uit vragen aan de verpleegkundige bleek dat het consultatiebureau vrijwillig was. Dat was nieuw voor ons. Je moet wel uitleggen waarom je niet deelneemt, en dat wordt weer opgenomen in je dossier, maar het mag. Wel werd ons door het consultatiebureau verteld dat je dan ook geen inentingen krijgt. Deze zouden we van de huisarts kunnen krijgen. Geen probleem dachten wij, maar je moet ze wel zelf betalen! Wat gaat dat kosten? We hebben van een vriendin gehoord dat een nog niet verplichte inenting ruim honderd euro kostte. Zou dat voor alle inentingen gelden? Maar dat is meer dan duizend euro, dat kan toch niet waar zijn? Dat is toch chantage?Daar sta je dan, op straat, helemaal alleen. Hoe moet je nu aan zorg voor je kind komen? Vinden ze dan het verzamelen van data voor de wijkgerichte gemeenteplannen belangrijker dan de gezondheid van een kind? Zijn niet genormaliseerde ouders (uitzonderingen) een te groot risico en is indekken hiertegen het enige waar de JGZ sinds Savannah mee bezig is?

Onze vraag waarom we geen inentingen kunnen krijgen, terwijl er volgens het datamodel van het digitaal dossier wel een optie is om voor alleen inentingen te kiezen, wordt als een klacht behandeld. Binnen twee weken zal er contact met ons worden opgenomen om de inhoud van de klacht en het verdere traject te bespreken. Zoveel tijd hebben we niet. Ons kind moet over een maand weer inentingen hebben.Zoeken naar een oplossing dus. De huisarts. Helaas, hij heeft zo weinig ervaring met het inenten van kinderen dat hij het niet aandurft. De JGZ verwijst naar de GGD, de GGD doet wel inentingen maar niet het rijksvaccinatieprogramma. Het ziekenhuis denkt dat digitaal het probleem is en niet de informatie die gevraagd wordt en zegt ons niet te kunnen helpen omdat ze het elektronisch patientendossier gebruiken. Het RIVM verwijst naar de huisarts en de zorgverzekeraar vergoedt deze inentingen niet. Zal onze zorg om de digitale gezondheid van ons kind dan in de echte wereld schade aan zijn fysieke gezondheid toebrengen?
.
.
Antroposofisch consultatiebureau zonder digitaal dossier
Omdat het blijkbaar toch een wat zwaardere klus wordt om iemand te vinden die inentingen wilt geven aan ons kind hebben we het consultatiebureau gevraagd om met het plannen van het traject rekening te houden met de inentingsdatum en verzocht om mee te denken aan een oplossing. Tevens de ervaringsdeskundigen ingeschakeld. Twitteren dus. En meteen raak! Inenten kan ook bij een antroposofisch consultatiebureau. En dat niet alleen, je kunt er voor precies hetzelfde terecht maar dan zonder digitaal dossier. In het eerste jaar hebben ze zelfs meer afspraken omdat dit de periode is dat waarin de meeste vragen naar boven komen. Hiervan krijg ik het gevoel dat ze hier wel met de zorg voor de gezondheid van de jeugd bezig zijn.
Ondertussen mogen we van het consultatiebureau langs komen voor alleen de inentingen. Of we hiermee een uitzondering zijn weten we niet. Dat zouden we kunnen vragen tijdens de behandeling van onze klacht maar de twee weken zijn voorbij en we hebben nog niets gehoord. We laten het er maar bij. Soms is kiezen simpel.
.
.
Naam bekend bij DDN
* * * * *
.
.
Update 5 maart 2012
Ouders die de voorkeur geven aan alleen vaccinaties door Jeugdgezondheidszorg kunnen dit kenbaar maken.
In dat geval worden alleen de vaccinaties genoteerd in het DDJGZ. Zie ‘status in zorg’ opties. De rest van het dossier blijft dan leeg. U kunt dat controleren door inzage te vragen.
Carina van der Beek, stafmedewerker Expertisecentrum/secretaris klachtencommissie
Expertisecentrum JGZ Zuid-Holland West schreef naar aanleiding van vragen hierover het volgende:
.
.

‘Vandaag heeft u contact gehad met het Contactbureau inzake uw vraag rondom vaccinatie van uw KIND en het opnemen van haar gegevens in het electronische dossier van de JGZ.
 
Naar aanleiding van uw vragen en wensen zijn er vanuit onze optiek 2 mogelijkheden om ervoor te zorgen dat uw kind de vaccinaties volgens het Rijks Vaccinatie Programma van het RIVM ontvangt:
 
1. De mogelijkheid om het dossier bij de JGZ te beëindigen en door te zenden naar uw huisarts, zodat deze de vaccinaties kan toedienen. U heeft inmiddels laten weten dat uw huisarts zich niet bekwaam acht om deze uit te voeren. Een andere optie is dan om een naar andere huisarts te gaan. Echter: ook bij uw huisarts zal registratie nodig zijn welk vaccin toegediend is aan uw kind (volgens de daartoe geldende richtlijnen van het RIVM).
 
2. De mogelijkheid om de vaccinaties wel door de JGZ uit te laten voeren. Daarbij kunt u gebruik maken van de mogelijkheid om alleen de vaccinaties te ontvangen volgens het Rijks Vaccinatie Programma en niet de consulten/adviezen van de JGZ. Dat betekent dat in het dossier van het betreffende kind wordt aangegeven dat het kind alleen opgeroepen wordt voor de vaccinaties op het betreffende tijdstip/leeftijd.
Wel zal registratie van de betreffende vaccinatie in een electronisch dossier nodig blijven, omdat bekend moet zijn welke vaccinaties het kind heeft gehad. De JGZ is volgens de richtlijnen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg verplicht om dit te registreren in het elektronisch JGZ dossier. In het dossier zal geen andere info opgenomen worden dan de vaccinaties plus de constatering dat het kind voldoende gezond/in staat was om gevaccineerd te kunnen worden.
Het elektronische JGZ dossier is alleen in te zien door de daartoe bevoegde professionals binnen onze JGZ-organisatie. Gegevens uit het elektronische dossier van uw kind worden niet zonder uw toestemming verstrekt aan anderen.
Desgewenst kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van een andere JGZ-locatie.
 
Mocht u een nadere (mondelinge) toelichting hierover willen, dan kunt u hierover met mij contact opnemen.

.
.
.
Advertenties

Reacties

6 gedachtes over “Zonder digitaal dossier geen vaccinaties bij het consultatiebureau?

 1. antroprosifisch bureau betaal je toch ook zelf?

  Geplaatst door nurse | 13 februari 2012, 18:53
  • @Feetje11 twittert : “ja,tenzij je het vergoed krijgt via aanvullende verzekering, valt onder ‘alternatieve zorg’. Kosten zijn ca 30 euro per consult”
   en voorts: “En wanneer je je kind wil laten vaccineren, komen die kosten ook voor eigen rekening.”

   De vader in kwestie meldt ons: “.. Je betaalt de vaccinatie niet. Het consult (20″ verpleegk.+ 20″ arts) kost 60 euro. Elke keer dus een echte arts!”

   Verschillende tarieven en antwoorden. Waarschijnlijk zit dat in het verschil in kosten voor het consult en die voor de inenting.

   Geplaatst door AN | 13 februari 2012, 19:12
 2. Graag zou ik willen weten waar ik het datamodel van het digitaal dossier kan vinden. Ook ik wil namelijk niet dat mijn pasgeboren baby in het digitaal dossier terecht kom en het consultatiebureau heeft al aangekondigd dat wij dan niet meer welkom zijn. Maar ik wil de vaccinaties voor ons kind wel en heb hierom ook gevraagd. Bij een negatief antwoord wil ik me dan ook op dit model beroepen.

  Geplaatst door Deirdre | 4 maart 2012, 20:12

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pingback: Wel vaccinaties, geen DDJGZ in Amsterdam kan dat? | Digitaal Dossier ja of nee? - 30 mei 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg ons

@digdosjeugd

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Advertenties
%d bloggers liken dit: