//
you're reading...
ELD Leerlingen

ELD : duizenden leerplichtige scholieren onterecht thuis

Digitale dossiervorming over jongeren beperkt zich niet tot alleen het DDJGZ. De kwestie is aanzienlijk breder dan dat. Met alle gevolgen van dien.

In dit METRO artikel beschrijft onderwijsjurist Katinka Slump problemen die ontstaan door digitale dossiervorming door schoolmedewerkers over individuele leerlingen. Dat gebeurt in het zogenaamde Elektronisch Leerlingendossier (ELD). Wanneer leerlingen zich naar het oordeel van de school niet gemiddeld gedragen krijgen zij een negatief leerlingendossier. Gevolg daarvan is dat andere scholen die leerlingen niet willen opnemen. Ouders hebben geen inzage in dit ELD.

De Nationale Ombudsman en deskundigen maken zich grote zorgen over deze ontwikkeling.

Lees ook vooral onderaan de commentaren op dit stuk.

Dit is niet het enige alarmerende bericht. In het ED pleit Pierre Diederen, zelf leerkracht en ouder, voor beheer van het dossier door de ouders. I. Tullemans, directeur van de Stichting.Onderwijsklachten.nl in Eindhoven reageerde een week later in dezelfde krant. “Scholen weten niet  – en in sommige gevallen willen niet weten – dat ouders altijd recht hebben op inzage in dit dossier. Sterker nog, inzage staat in de wet gelijk aan een kopie van het volledige dossier. Onze wetgever heeft dit vastgelegd in de Wet bescherming Persoonsgegevens (WBP), artikel 35.”

Tullemans, dir. Onderwijsklachten.nl op radio 5 over dit onderwerp. Radio 5: Ophef over negatief leerling dossier 1 nov 2011

Meer lezen over het ELD op Ouders Online

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Volg ons

@digdosjeugd

Advertenties
%d bloggers liken dit: