//
you're reading...
Activiteiten, DDJGZ vh EKD

DeGids.fm: ‘Bescherm kinderen tegen het digitaal dossier’

Vandaag bij Radio 1, Annelies Blom in gesprek met Nico Plug, Directeur GGD Hollandsnoorden over het digitaal dossier Jeugdgezondheidszorg naar aanleiding van haar artikel in NRC Handelsblad op 4 oktober jongstleden.

Om het gesprek te beluisteren 

klik:

DeGids.fm: ‘Bescherm kinderen tegen het digitaal dossier’.

Advertenties

Reacties

4 gedachtes over “DeGids.fm: ‘Bescherm kinderen tegen het digitaal dossier’

 1. Ik ben het helemaal met je eens dat dit kinddossier veel te ver gaat. Nu wordt het misschien alleen gebruikt door de Jeugdgezondheidszorg, maar de laatste decennia hebben geleerd dat dat slechts tijdelijk is. Zie bijvoorbeeld het Sofi-nummer. Ik heb nog de originele aanbiedingsbrief: “wordt alleen gebruikt voor fiscale en sociale doeleinden, en alleen door de overheid.” Al lang niet meer dus. Het Sofinummer is stilzwijgend vervangen door het BSN, dat toevallig per persoon hetzelfde nummer is als het Sofi-nummer. Denk ook aan camerabeelden die niet alleen door politieagenten maar ook door beveiligers worden uitgekeken. Ik kan mij alleen voorbeelden herinneren waarbij de privacy eerst een issue was bij invoering, er “goede maatregelen” werden getroffen, en daarna beetje bij beetje moet inboeten, heel geleidelijk en “geruisloos”.

  Kopzorgen geeft dit kinddossier, meer dan vroeger. Heeft mijn kind straks een stempel omdat ik nu een kruisje in het verkeerde vakje zet? Het argument van de dossieraanleggers is dat deze info vroeger ook al werd vastgelegd. Ik vraag het me af. Volgens mij vroeg de schoolarts vroeger niet naar de financiële situatie thuis. En het systeem spuugde geen lijsten uit met gezinnen met een risicoprofiel. Dat werd overgelaten aan het (gezonde?) verstand van de hulpverleners.

  Ik heb er ook over gedacht om helemaal niets meer in te vullen. Maar dan heeft mijn kind sowieso een stempel, is hij/zij bij voorbaat verdacht. Daarom heb ik besloten vrolijk deze lijsten in te vullen. Met louter goede dingen: geen problemen op financieel, emotioneel, cognitief of welk vlak dan ook. Geen scheidingen, geen overlijdens van geliefden, helemaal niets dan een goede, stabiele omgeving om in op te groeien. Geen vuiltje aan de lucht in ons gezin. Ook op de gesprekken vertellen mijn kinderen niets dan positieve dingen. Als ze hulp nodig hebben buiten de ouders om, dan kunnen ze die krijgen van vrienden, familie, huisartsen oid, niet van de Jeugdgezondheidszorg.

  Laten we dit allemaal doen. Als alle ouders die hun twijfels hebben bij dit kinddossier ook louter positieve dingen invullen, worden vanzelf de databases minder betrouwbaar. Nog minder betrouwbaar dan wanneer je niets invult, want die filter je er makkelijk uit. Niets is voor deze datafreaks erger dan onbetrouwbare data. Dan gaat vanzelf de waarde van de databases achteruit, wordt deze werkwijze minder efficiënt en levert het minder op. Allemaal dingen waar de moderne managers in de zorg en de politiek niet op zitten te wachten. Marktwerking in de zorg, zou je het kunnen noemen.

  Geplaatst door De_"perfecte"_ouder | 8 oktober 2011, 10:21
  • Interessante oplossing! Carbage in = carbage out en daarmee het systeem ondermijnen.
   Gaat dat werken?

   Geplaatst door AN | 8 oktober 2011, 19:00
  • die idioten hier in dit land zijn totaal van god los, echt gekker moet het niet worden, de bijbel heeft het voorspeld, dit alles ellende, pas op iedereen met kids, dit heeft niets meer met uw kind te maken maar met totale controle over iedereen!!!!

   Geplaatst door dirk | 25 maart 2014, 08:19

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pingback: Verzameldrift « Digitaal Dossier JGZ (EKD) ja/nee? - 8 oktober 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Volg ons

@digdosjeugd

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Advertenties
%d bloggers liken dit: