//
you're reading...
Overheid en Beleid

Jeugdgezondheidszorg is geen opsporingsambtenaar!

Zorg door de staat van Prof. Dr. Paul Frissen et al  is een bestuurlijk advies aan Nederlandse Gemeenten over hoe die beter kunnen omgaan met hun verantwoordelijkheid voor de Jeugdgezondheidszorg. Het werd vandaag (19 september 2011) gepresenteerd.

Uit het essay blijkt dat er vanuit de overheid een behoefte bestaat om alles uniformer aan te pakken (is efficiënter). Dan kost het allemaal minder  (kostenbeheersing).
Vandaar de behoefte van de overheid (GGD) om alles zo handig mogelijk in één dossier vast te leggen.

Voorheen was het Rijk verantwoordelijk voor de organisatie van de jeugdgezondheidszorg. Dat zijn nu de Gemeenten geworden. Dat lijkt heel prettig. Decentralisatie. De praktijk is dat de helft van de Nederlandse Gemeenten alle zorg in handen geeft van de GGD.

De GGD krijgt hierdoor een te grote verantwoordelijkheid en een dubbel rol:  beleid uitvoeren en toezicht houden op beleid. Bovendien willen Gemeenten graag laten zien dat zij de regie hebben en gaan zich ook bestuurlijk bemoeien met het proces. Zo ontstaat een extra bestuurslaag. Met nog meer bureaucratie.

Effect huidige structuur =  controle en opsporing  in plaats van steun en advies
In het rapport noemen ze deze ontwikkeling ‘verstatelijking van de zorg’ en de onderzoekers zijn van mening dat je dat niet moet willen. De nadruk komt zo te liggen op controle en opsporing van afwijkend gedrag in plaats van op steun en advies rond opvoeding. De onderzoekers pleiten voor zorguitvoering door professionele zorginstanties. Niet door de overheid via de GGD.

Vermaatschappelijking in plaats van verstatelijking van zorg dus. Zo heet dat in beleidstaal.

Het advies komt in de praktijk er op neer dat de overheid zich inderdaad minder moet bezighouden met het controleren van ouders en opsporing van afwijkend gedrag.
In plaats daarvan moet zij focussen op het faciliteren van steun en advies door zorgprofessionals aan ouders en kinderen.

Zorg door de staat (volledige versie in pdf)

Actiz

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Volg ons

@digdosjeugd

Advertenties
%d bloggers liken dit: